Bakmak ve Görmek Neden Farklıdır?
Bir şeye bakmak, onu görmek anlamına gelmez. Belki de hepimiz defalarca buna şahit olmuşuzdur. Ara yoldan çıkan araç sürücüsü size bakar, göz göze bakışırsınız fakat geçiş hakkı sizin olmasına rağmen yola çıkar. Çokça yaşanan bir durumdur bu. Duruma tepki gösterirseniz genel olarak verilen cevap aynıdır; “Görmedim!” fakat bakıyordu oysa ki..
Böyle durumlarda karşı tarafın yalan söylediğini düşünebilirsiniz. Fakat yalan söylemiyor olma ihtimali de var. İşte tam bu noktada “Bakmak, görmek demek değildir.” diyebilirim. Trafikte araç kullanan sürücüler yola katılırken gelen araçları kontrol etmeye kalktıklarında beyin olası tehlike oluşturabilecekleri öncelikli olarak tarar.. Otomobil sürücüsü için; “otomobilller, minibüs, kamyonet, kamyon” yani kendisine denk ve kendisinden büyük olan araçlar önceliklidir. Bu esnada motosiklete bakar fakat beyin “küçük” ebatlı olan motosikleti potansiyel bir tehlike olarak algılamayabilir. Farklı bir örnek vermek gerekirse; “Trafik” kelimesi telaffuz edildiğinde aklınıza “araba, otobüs, kamyon” geliyor, motosikleti düşünmüyoruz.. Yani durum “algı” ile alakalı aslında.
Görü(nü)yor musunuz?
Motosiklet kullananların “beni görün”, “ben de varım trafikte” şeklindeki çabaları dönem dönem su yüzüne çıksa da sonucu pek başarılı olmuyor. Yada katkısı oluyorsa da sonuca ulaşmak hayli uzun süreceğe benziyor. Yine trafikte sürücüler bildiğini okuyor. Öncelikle motosiklet sürücüleri olarak şunu kabul etmemiz gerekiyor; “Biz trafikte görünmüyoruz” bunu kabul edip ona göre kullanmamız gerekiyor. Ona göre önlem almamız gerekiyor.
Sol Arka Görünmezsiniz!
Bakmak Görmek
Bakmak Görmek - Elinizden geldiğince görünür olmaya özen gösterin. Reflektif renkli kıyafetler, gündüz dahi yanan farlar, sis lambaları gibi aydınlatıcı ürünleri kullanmanızı tavsiye ederim. Trafikte daha fark edilir hale gelmelisiniz. Bazıları fark edilmek için egzoz kullanır mesela, bu da çözümdür bir nevi fakat rahatsız edici olabilir ve bu yüzden ceza yiyebilirsiniz bunu da göz önünde bulundurmanızda yarar var.
Kaybolan Motosikletler
Trafik içerisinde motosikletler küçük boyutları nedeniyle gözden kaçabilirler. Yani bir sürücü geldiğiniz yöne baksa bile sizinle sürücü arasındaki bir direk bile araç sürücüsünün sizi görmesine engel olabilir. Evet o incecik diye düşündüğünüz direğin gövdesi gelen bir motosikleti saklamak için yeterlidir. Trafikte kendinizi belli etmelisiniz. Takip ettiğiniz aracı ortalayarak gidecekseniz orta aynasının arkayı gösterdiğinden emin olun. sol ve sağ aynalarından da önünüzdeki aracın sizi görmesi için Şeridin içerisinde hareket edin.
Kör Noktalar: Büyük araçların (Kamyon, Tır, Otobüs) sağ tarafına girmeyin. Dönüşlerde bu tür büyük araçların açı yaparak döneceğini unutmayın. Bir dönüş esnasında bu araçların yanındaysanız eğer arka kısmına dikkat edin her an sıkışabilirsiniz. Emniyet şeridinden gidilmesi sürekli bir tartışma konusu, Kanunen yasak fakat oldukça nadiren cezai işlem uygulanıyor. Emniyet şeridinin olmadığı yerlerde bariyer ile araçların arasından geçerken sürücünün sizi fark ettiğinden emin olun. ve özellikle bu noktalarda hız yapmayın. Kapı açılırsa aracın içine dahil olma olasılığınız artar. Araçların kör noktalarını bilin ve o noktalarda çok zaman kaybetmeyin. Bir aracın aynasındaki kör noktaya neler sığabileceğini tahmin bile edemezsiniz.
Karşı taraftaki sürücülerden beklenti içinde olmayın. “Yol benim hakkım” diye düşünüp kavşağa olanca hızla girmeyin. Başkaları da sizinle aynı düşünceye sahip olabilir. Ara yollardan, sokaklardan çıkan sürücüler için “geçiş hakkı benim, çıkmaz o” diye düşünmeyin. Araç gördüğünüzde yavaşlayın, tetikte olun. Niyetinizi karşı tarafa net olarak belirtmelisiniz. Sinyal, selektör gibi uyarıcı kontrollerinizi mutlaka kullanın.
Güvenli sürün..